Bahan-Bahan
1/2 ekor ayam - dibahagi dua dan dikelar
Sedikit lada sulah
10 tangkai cili kering - dikisar
1 cm halia - dikisar
1 cam lengkuas - dikisar
4 biji buah keras - dikisar
4 sudu bijan
1 biji kelapa - ambil 3 cawan santan
2 batang serai - dititik
2 sudu besar gula Melaka
Garam secukup rasa
Bawang merah - dihiris halus
Sedikit minyak untuk menumis
Cara Penyediaan
1. Ayam dibersihkan dan diperap dengan garam dan lada sulah selama sejam.
2. Tumis bawang merah sampai garing kemudian masukkan bahan-bahan yang dikisar. Kacau lagi sehingga naik bau.
3. Masukkan ayam dan serai, kemudian tutup periuk.
4. Bila hampir empuk masukkan santan dan gula Melaka.
5. Biar sampai betul-betul empuk, masukkan bijan. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.
No comments:
Post a Comment