Bahan-bahan:
1 kg daging cincang
4 sudu besar kerisik
2 sudu besar rempah kari daging
4 sudu besar cili kisar
20 ulas bawang merah - dimayang
7 ulas bawang putih - dimayang
5 cm halia - dimayang
5 cm lengkuas - diketuk
2 sudu besar serbuk ketumbar
4 sudu besar kicap masin
3 cawan santan pekat
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 keping asam gelugur
1 sudu besar garam
1 sudu besar gula
4 sudu besar minyak masak
4 sudu besar kerisik
2 sudu besar rempah kari daging
4 sudu besar cili kisar
20 ulas bawang merah - dimayang
7 ulas bawang putih - dimayang
5 cm halia - dimayang
5 cm lengkuas - diketuk
2 sudu besar serbuk ketumbar
4 sudu besar kicap masin
3 cawan santan pekat
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 keping asam gelugur
1 sudu besar garam
1 sudu besar gula
4 sudu besar minyak masak
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumis buah pelaga, serbuk ketumbar, kulit kayu manis dan bunga lawang.
2. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga kuning.
3. Masukkan pula cili kisar dan rempah daging, tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan daging, secawan air dan biarkan empuk. Tambah air jika daging lambat empuk.
5. Masukkan lengkuas, asam gelugur, kicap dan kerisik.
6. Masukkan santan dan biarkan mendidih, masak atas api kecil. Akhir sekali, perisakan dengan garam dan gula.
No comments:
Post a Comment