Friday, December 24, 2010

Nasi Daging Ala Pakistan


Bahan-bahan:
1 kg daging bercampur lemak
1 kg beras basmati - basuh dan tuskan
1 paket serbuk beriani
1 paket rempah daging
2 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang merah - dikisar
1/2 inci halia - dikisar
1/2 tin kecil minyak sapi
1 tin susu cair
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
Garam secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Daging direbus sampai lembut. Sementara itu tumiskan rempah beriani dan rempah daging dengan bahan-bahan kisar sampai wangi dengan sedikit minyak sapi.
2. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Kacau seketika.
3. Masukkan daging yang telah direbus bersama air rebusannya sekali ke dalam tumisan rempah. Didihkan untuk seketika.
4. Selepas sup tadi mendidih, tuangkan ke dalam beras yang telah dibasuh bersih (ikut sukatan beras). Masukkan garam.
5. Masukkan susu cair dan 1/2 tin minyak sapi. Gaulkan sebati dan tanak hingga masak.
Nota: Hidangkan nasi ini dengan sayur-sayuran berasam dan ayam goreng. Untuk sayur berasam, anda memerlukan 2 biji tomato, 2 biji timun, sebiji lada benggala, sedikit daun ketumbar dan jus daripada sebiji limau nipis. Sayur-sayuran dipotong kecil, dan gaul dengan jus limau.

No comments:

Post a Comment