Bahan-bahan:
1 kg beras Basmati - cuci dan tuskan
5 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
3 cm halia - dimayang
2 helai daun pandan
1 1/4 sudu besar tomato puri
1 1/4 sudu besar sos tomato
2 biji tomato - dibelah enam
Air secukupnya - sama banyak dengan sukatan beras
1/2 cawan santan
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
5 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
3 cm halia - dimayang
2 helai daun pandan
1 1/4 sudu besar tomato puri
1 1/4 sudu besar sos tomato
2 biji tomato - dibelah enam
Air secukupnya - sama banyak dengan sukatan beras
1/2 cawan santan
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Rempah kering:
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
Bahan-bahan hiasan:
Badam - digoreng
Bawang goreng
Bawang goreng
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, daun pandan dan rempah kering. Kacau hingga naik aromanya.
2. Masukkan tomato puri, sos tomato dan buah tomato. Kacau hingga rata dan masukkan air, santan, garam dan gula. Biarkan mendidih.
3. Masukkan beras dan perlahankan api kemudian kacau hingga rata.
4. Bila air kering, kacau sekali lagi dan tutup periuk. Kemudian biarkan nasi masak.
5. Taburkan badam dan bawang goreng sewaktu menghidang.
No comments:
Post a Comment