Saturday, December 25, 2010

Nasi Serai Wangi


Mee Kari Kapitan
BAHAN-BAHAN:
3 cawan beras
1/2 cawan minyak sapi
6 ulas bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
1 cm halia (kisar)
2 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 batang serai (hiris)
2 helai daun pandan
2 cawan susu cair
Garam secukup rasa
Air

BAHAN HIASAN:
Bawang goreng
Daun bawang (hiris)

CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih, dan halia hingga garing.
2. Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan daun pandan.
3. Kemudian masukkan serai dan kacau hingga naik bau.
4. Masukkan beras, garam, susu cair dan air secukupnya.
5. Apabila nasi hampir kering, kacau rata. Biarkan seketika.
6. Setelah kering, bolehlah dihidangkan dan ditaburkan dengan bahan hiasan.

No comments:

Post a Comment