Thursday, February 3, 2011

Talam Kacang Hijau



Bahan bahagian bawah:
250 gm gula halus
180 gm tepung beras
900 ml santan
200 gm kacang hijau - rebus
Sedikit pewarna hijau
Cara menyediakan:
1. Campurkan kesemua bahan di atas sehingga sekata.
2. Dengan api yang perlahan, kacau perlahan sehingga naik wap.
3. Tuang di dalam loyang, kukus sehingga separuh masak. Setelah itu, tuang pula bahagian atas dan kukus lagi sehingga masak.
Bahan bahagian atas:
120 gm tepung beras
900 ml santan
1 sudu kecil garam
Cara menyediakan:
1. Campurkan kesemua bahan di atas.
2. Masak di atas api yang perlahan sehingga naik wap (sedikit likat).
3. Tuangkan ke atas bahagian bawah dan kukus sehingga masak.

No comments:

Post a Comment