Bahan-Bahan:
1 liter santan pekat
2 sudu besar cili boh
500 gm pes udang
500 gm serai (dikisar)
100 gm daun kari
200 gm air asam jawa
400 gm buah keras (dikisar)
200 gm lengkuas (dikisar)
10 ulas bawang merah (dikisar)
6 ulas bawang putih dikisar 2 peket mee kuning
3 gm serbuk kari daging
3 biji telur rebus
400 gm tauge
100 gm bawang goreng
5 helai daun bawang
½ kilo udang sederhana besar (direbus)
1 keping daging ayam (dipanggang)
1 keping tauhu
Cara Penyediaan:
1. Bersihkan mee dan rebus sehingga masak.
2. Tumiskan cili boh dan bahan-bahan yang dikisar sehingga berbau wangi. Masukkan bahan lain.
3. Masak sehingga kuahnya mendidih dan masukkan daun kari. Biarkan sehingga kuahnya likat dan angkat.
4. Apabila menghidang masukkan sedikit mee, daging ayam, udang dan bahan-bahan tambahan ke mangkuk dan tuangkan kuah ke atasnya.
No comments:
Post a Comment