Thursday, February 3, 2011

Talam Pisang



Bahan Lapisan Bawah:
600 gm tepung beras kisar
4 1/2 cawan santan cair
1 cawan gula kisar
1 cawan gula merah atau melaka
7 biji pisang emas - dilecek lumat
1/2 sudu kecil garam halus
Cara Menyediakan:
1. Gaul tepung beras dengan santan cair, gula merah, garam dan gula hingga sebati, kemudian baru ditapis.
2. Masukkan pisang yang telah dilecek, kacau perlahan. Dengan api yang kecil, masak adunan hingga naik wap.
3. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit.
Bahan Lapisan Atas:
5 biji telur
1 cawan gula kasar
5 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu kecil garam halus
5 cawan santan pekat
1/2 sudu kecil esen vanila
Sedikit pewarna merah atau merah jambu
Cara Menyediakan:
1. Campurkan gula, telur dan garam, kacau hingga sebati.
2. Bancuh tepung sedikit demi sedikit dengan santan dan dikacau hingga sebati (tidak bergentel).
3. Campurkan dengan adunan telur tadi termasuk bahan lain, kacau sebati dan ditapis. Dengan api perlahan, masak adunan sehingga naik wap.
4. Tuangkan adunan di atas lapisan bawah dan kukus lagi selama 15 minit.
5. Biarkan kuih talam benar-benar sejuk barulah dipotong.

No comments:

Post a Comment