Thursday, February 3, 2011

Talam Labu



Bahan Lapisan Bawah:
100 gm labu - potong dadu dan kukus 2 minit
3/4 cawan gula
1 cawan santan pekat
3/4 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
Sedikit garam
2 cawan air
Beberapa helai daun pandan
Bahan Lapisan Atas:
100 gm labu mentah - potong nipis
3/4 cawan gula
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
Sedikit garam
2 cawan air
Beberapa helai daun pandan
Pewarna hijau
Cara Menyediakan Lapisan Bawah:
1. Masak gula dengan secawan air, santan pekat, garam dan daun pandan hingga gula hancur dan mendidih. Tutup air dan tambah secawan air agar adunan menjadi suam. Ketepikan daun pandan dan tuang adunan ke dalam pengisar.
2. Gaulkan semua jenis tepung dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam pengisar dan kisar sebentar. Tuang adunan ke dalam bekas lain dan masukkan labu yang telah dikukus. Sukat biar jadi 4 1/4 cawan dan ketepikan.
Cara Menyediakan Lapisan Atas:
1. Masak gula dengan secawan air, santan pekat, garam dan daun pandan hingga gula hancur dan mendidih. Tutup air dan tambah secawan air agar adunan menjadi suam. Masukkan adunan ini ke dalam pengisar berserta labu mentah yang dipotong kecil. Kisar seketika.
2. Masukkan semua jenis tepung yang telah digaul terlebih dahulu, sedikit demi sedikit ke dalam adunan santan. Kisar hingga sebati, keluarkan dan sukat hingga jadi 4 1/2 cawan.
3. Ambil dua senduk daripada adunan ini dan warnakan hijau. Selebihnya biarkan warna asal.
4. Panaskan pengukus, sapukan loyang 20x20 cm dengan minyak dan taburkan sedikit tepung. Masukkan loyang dalam pengukus, apabila panas baru tuang dua senduk adunan lapisan bawah, dan kukus 3 minit atau hingga masak. Ulangi proses melapis ini hingga adunan bawah habis.
5. Sendukkan pula kesemua adunan warna hijau di atas lapisan bawah dan kukus 3 minit atau hingga masak.
6. Untuk lapisan atas, ambil dua senduk adunan warna labu dan mulakan melapis. Kukus 3 minit juga, atau hingga masak. Ulangi proses hingga adunan habis.
7. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment