Bahan-bahan Lapisan Bawah:
1 1/4 kg keladi
1/4 sudu kecil pewarna ungu
100 gm tepung gandum
Sedikit garam
1/4 sudu kecil pewarna ungu
100 gm tepung gandum
Sedikit garam
Bahan-bahan Lapisan Atas:
5 biji telur
570 gm santan pekat
200 gm gula pasir
100 gm gula melaka
90 gm tepung gandum
1 sudu besar pewarna coklat
Sedikit garam
570 gm santan pekat
200 gm gula pasir
100 gm gula melaka
90 gm tepung gandum
1 sudu besar pewarna coklat
Sedikit garam
Cara Menyediakan:
1. Untuk membuat lapisan bawah, keladi dibuang kulitnya kemudian dipotong kecil dan rebus bersama garam, pewarna ungu dan air secukupnya. Bila empuk, lecek sehingga halus sebelum digaul dengan tepung gandum sehingga sebati.
2. Masukkan ke dalam loyang, ratakan dengan plastik dan kukus selama 10 minit. Ketepikan.
3. Untuk membuat lapisan atas, masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk besar dan dikacau sebati sebelum ditapis.
4. Tuangkan ke dalam periuk lalu dikacau tanpa henti di atas api yang kecil sehingga naik wap, kemudian tuangkan ke atas lapisan keladi.
5. Kukus hingga masak. Sejukkan sebelum memotong dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment