Bahan-Bahan:
- 500gm laksa basah-direndam dalam air panas sebentar
- 1 biji timun dihiris panjang-panjang
- 3 biji telur rebus - potong 4 setiap satu
- 4 biji limau kasturi – potong-potong
- 1 bawang besar dimayang
- Bahan-bahan untuk kuah:-*4 ekor ikan kembung (dibersihkan dan direbus)
- *8 keping asam keping
- 2 tangkai daun kesum
- 1/2 bunga kantan
- Bahan Kisar:
- 8-10 cili kering (ikut pedas masing-masing)
- 2.5cm belacan
- 1 biji bawang besar
- Garam secukup rasa
Caranya:
- Ikan yang direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
- Isi ikan dikisar.
- Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan-bahan kisar yang lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
- Masukkan garam secukup rasa, dan bolehlah dihidangkan.
- Tambahan:- Boleh juga ditambah hirisan nenas, daun salad dan potongan cili merah atau cili padi, jika anda suka pedas
No comments:
Post a Comment