Bahan-Bahan:
- 500gm laksa basah-direndam dalam air panas sebentar
 - 1 biji timun dihiris panjang-panjang
 - 3 biji telur rebus - potong 4 setiap satu
 - 4 biji limau kasturi – potong-potong
 - 1 bawang besar dimayang
 - Bahan-bahan untuk kuah:-*4 ekor ikan kembung (dibersihkan dan direbus)
 - *8 keping asam keping
 - 2 tangkai daun kesum
 - 1/2 bunga kantan
 - Bahan Kisar:
 - 8-10 cili kering (ikut pedas masing-masing)
 - 2.5cm belacan
 - 1 biji bawang besar
 - Garam secukup rasa
 
Caranya:
- Ikan yang direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
 - Isi ikan dikisar.
 - Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan-bahan kisar yang lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
 - Masukkan garam secukup rasa, dan bolehlah dihidangkan.
 - Tambahan:- Boleh juga ditambah hirisan nenas, daun salad dan potongan cili merah atau cili padi, jika anda suka pedas
 
No comments:
Post a Comment