Saturday, January 8, 2011

ASAM LAKSA



Bahan-Bahan:
  • 500gm laksa basah-direndam dalam air panas sebentar
  • 1 biji timun dihiris panjang-panjang
  • 3 biji telur rebus - potong 4 setiap satu
  • 4 biji limau kasturi – potong-potong
  • 1 bawang besar dimayang
  • Bahan-bahan untuk kuah:-*4 ekor ikan kembung (dibersihkan dan direbus)
  • *8 keping asam keping
  • 2 tangkai daun kesum
  • 1/2 bunga kantan
  •  
  • Bahan Kisar:
  • 8-10 cili kering (ikut pedas masing-masing)
  • 2.5cm belacan
  • 1 biji bawang besar
  • Garam secukup rasa
Caranya:
  1. Ikan yang direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
  2. Isi ikan dikisar.
  3. Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan-bahan kisar yang lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan garam secukup rasa, dan bolehlah dihidangkan.
  5. Tambahan:- Boleh juga ditambah hirisan nenas, daun salad dan potongan cili merah atau cili padi, jika anda suka pedas

No comments:

Post a Comment