Saturday, January 8, 2011

CENDOL



Bahan-Bahan CENDOL:
10 helai daun pandan yang segar.
650 gm tepung kacang hijau
250ml air
250ml air yang asing untuk  digunakan untuk penyejukan titisan (droplet) cendol.
Seberapa titik pewarna hijau makanan.
1/2 Sudu Air Abu (Ash Water).

Cara-Cara Penyediaan:
1.Untuk mendapatkan air pandan, potong daun pandan kira 2 inci. dan masukan air 250ml dalam mesin pengisar(Blender).
2.Setelah daun lumat, kelurkan dan tapis menggunakan penapis kain (Teh) atau kain bersih yang jarang.Titiskan warna hijau dan masukan air abu ke dalam. Kacau serata.
3.Masukan air pandan ke dalam periuk yang sederhana dan panaskan air pandan sehingga mendidih.
4.Pada waktu yang sama, masukkan tepung kacang hijau ke dalam bekas pengisar dan campurkan dengan air 250ml, dan menggunakan pengkisar, adunkan serata.Selepas tepung itu sebati masukan ke dalam air pandan yang sedia mendidih itu.Sentiasa kacau adunan itu sehingga adunan itu akan menjadi kilat dan likat. Anda perlu mengalihkan adunan itu segera dari api  
Amaran: Jangan biarkan adunan berkerak.
5.Sediakan penapis cendol di atas sebuah basin yang 1/2 diisi air ais (ice cold water). Masukkan sedikit adunan itu ke atas penapis cendol dan beri sedikit tekanan menggunakan senduk untuk membentukan titisan cendol meleleh masuk ke dalam bekas air ais.
6.Biarkan titisan cendol tadi dalam bekas air ais sehingga ia akankan berbentuk sedikit keras. Sentiasa tambahkan ketulan ais ke dalam bekas supaya titisan cendol segera, keras berlembut.
7.Simpan di dalam peti sejuk. Sedia untuk digunakan.

 Penyediaan Gula Melaka:
350gm gula Melaka
100 gula kastor atau gula batu)
250 ml air
3.4  helai daun pandan.
Masukkan semua bahan-bahan tersebut dalam periuk dan masak sehingga mendidih.Tapis air gula dan sedia untuk digunakan.

Penyediaan Santan:
a.  2 biji kelapa. Di kukur dan 1 liter air yang telah mendidih yang telah disejukan.
b. ¼  - 1/2 sudu teh garam.
3. Untuk peniaga-peniaga disyorkan untuk santan tahan lama, tambahkan secubit kapur  Masukkan ke dalam santan.

No comments:

Post a Comment