Bahan-bahan Inti:
200 gm isi ikan tenggiri
100 gm daging ayam
100 gm udang - dibuang kulit
1 sudu kecil serbuk ketumbar
5 batang serai - dikisar halus
10 tangkai cili merah - dikisar halus
5 ulas bawang merah - dikisar halus
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
100 gm daging ayam
100 gm udang - dibuang kulit
1 sudu kecil serbuk ketumbar
5 batang serai - dikisar halus
10 tangkai cili merah - dikisar halus
5 ulas bawang merah - dikisar halus
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan B:
1 ekor ayam - dibersihkan tanpa dipotong
300 gm pati santan
15 ulas bawang putih - dimayang
2 cm halia - dimayang
100 gm rempah kurma
6 biji limau kasturi - diperah jusnya
1 cawan minyak sapi
Garam dan gula secukup rasa
300 gm pati santan
15 ulas bawang putih - dimayang
2 cm halia - dimayang
100 gm rempah kurma
6 biji limau kasturi - diperah jusnya
1 cawan minyak sapi
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Untuk membuat inti, kisar isi ikan, udang dan ayam hingga halus.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan serai, cili merah, bawang merah dan serbuk ketumbar. Kacau hingga rata dan biarkan hingga garing.
3. Masukkan isi ikan, daging ayam, udang, garam dan gula. Kacau hingga rata dan biarkan hingga masak. Angkat dan sumbatkan ke dalam ayam sebelum dibakar dalam ketuhar selama 45 mini pada suhu 250 darjah Celsius. Bila masak, letakkan dalam pinggan hidangan.
4. Panaskan minyak sapi di dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan yang dimayang. Kacau sehingga naik aromanya kemudian masukkan rempah kurma. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
5. Masukkan santan, garam, gula dan jus limau kasturi. Kacau hingga rata dan biarkan mendidih. Bila kuah agak pekat, padamkan api kemudian siramkan ke atas ayam. Hias mengikut cita rasa sendiri.
No comments:
Post a Comment