Saturday, January 8, 2011

Mi Rebus Tanjung



Bahan-bahan:
1 kg mi - celur
400 gm tauge - celur
Bahan-bahan Kuah:
100 gm ubi keledek merah - rebus dan kisar halus
100 gm kacang kuda rebus - kisar halus
4 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam
1/2 cawan air asam jawa
3 sudu besar cuka
5 sudu besar kicap lemak
3 sudu besar bawang goreng
50 gm kacang tanah - goreng tanpa minyak
20 gm bijan - goreng tanpa minyak
Bahan Sambal Dikisar:
100 gm cili kisar
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
200 gm udang kering
1 cawan minyak masak
Bahan-bahan hiasan:
4 biji telur - rebus dan potong nipis
3 keping tauhu - goreng dan potong kecil
3 biji ubi kentang - rebus empuk dan potong kecil
2 tangkai daun bawang - hiris halus
1 tangkai daun sup
5 biji limau kasturi - belah dua
Bawang goreng secukupnya
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak dan tumis cili kisar untuk membuat sambal. Masukkan satu cawan air dan kacau hingga pecah minyak. Asingkan sedikit untuk hiasan manakala selebihnya dibiarkan di dalam kuali.
2. Masukkan bawang merah, bawang putih dan udang kering yang telah dikisar halus ke dalam sambal dan biarkan hingga mendidih selama lima minit lagi sebelum dituangkan ke dalam periuk besar.
3. Masukkan ubi keledek dan kacang rebus yang dikisar halus, air asam jawa, cuka, kicap, garam dan gula ke dalam periuk berisi sambal. Jika terlalu pekat, tambah air, tetapi jangan terlalu cair. Kacau rata dan biarkan mendidih.
4. Masukkan bawang goreng, bijan dan juga kacang tanah yang telah dikisar halus. Kacau hingga rata dan rasa masam masinnya. Angkat.
5. Untuk menghidang, masukkan mi dan tauge yang sudah dicelur ke dalam pinggan kemudian hiaskan dengan hirisan telur, tauhu, ubi kentang, daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Perahkan jus limau kasturi dan tuangkan kuah ke atasnya. Jika ingin lebih pedas, masukkan sedikit sambal.

No comments:

Post a Comment