Saturday, January 8, 2011

Laksa Lemak Sarawak



Bahan-bahan:
1 kg kelapa parut - ambil santan pekat secukupnya
500 gm mihun
120 gm tauge
300 gm udang bersaiz sederhana
60 gm sambal laksa
Garam dan serbuk perasa secukupnya
350 gm timun
500 gm ayam
2 biji telur
1.5 liter stok ayam
15 gm daun ketumbar
Rempah Laksa:
(Dikisar halus)
2 ulas bawang putih
50 gm bawang merah
60 gm belacan
10 hiris lengkuas
6 biji buah keras
30 gm cili kering
2 batang serai
30 gm kacang
80 ml minyak masak
5 gm asam jawa - ambil airnya
Cara Menyediakan:
1. Didihkan stok ayam, masukkan sambal laksa dan masak selama 20 minit. Tapis dan buangkan stok ayam yang berlebihan (tinggalkan secukupnya untuk dicampurkan dengan santan). Panaskan kembali sambal laksa, campurkan santan tetapi jangan sampai menggelegak. Perisakan dengan garam dan serbuk perasa.
2. Sediakan rempahnya dengan cara panaskan kuali bertangkai, goreng semua bahan rempah hingga garing dan tuangkan ke dalam kuah laksa. Panaskan kuah semula sambil dikacau supaya tidak pecah minyak.
3. Rendam mihun dalam air panas mendidih hingga lembut. Toskan airnya.
4. Celur udang kemudian buangkan kulit serta urat belakangnya. Rebus ayam hingga masak dan siatkan isinya.
5. Bahagikan mihun kepada 6 mangkuk hidang. Begitu juga dengan tauge, ayam dan udang, celur setiap bahagian dengan air panas mendidih berasingan, kemudian letakkan ke atas mi. Sendukkan kuah dan hias dengan timun, telur dadar serta daun ketumbar.
6. Hidangkan segera. Makan ketika masih panas.

No comments:

Post a Comment