Bahan Utama:
1 biji betik muda/mengkal (saiz sedang)
1/2 sudu teh kapur makan (untuk mengeraskan betik yang disagat)
2 biji timun
Bahan Untuk Kuah:
9 ekor ikan selayang
5 sudu besar cili boh
1 keping manisan (atau gula melaka)
3 sudu besar gula
3 sudu besar kicap
1/2 cawan cuka atau air asam jawa (pekat)
Garam secukup rasa
1 1/2 liter air
Caranya:
- Sagat betik dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air. Hancurkan kapur makan dengan sedikit air. Tapiskan dan masukkan dalam rendaman betik tersebut.
- Rendam betik itu selama 15 minit. Bilaskan bersih dan toskan. Potong timun nipis-nipis.
Untuk membuat kuah:
- Rebus ikan dengan sedikit air hingga masak. Sejukkan. Ambil isi ikan dan tumbuk lumat.
- Masukkan 1 1/2 liter air, cili boh, nisan dan kicap ke dalam periuk. Masaklah hingga mendidih. Biarkan selama 10 minit dan masukkan cuka.
- Cedukkan 2 atau 3 senduk kuah ke dalam isi ikan yang ditumbuk dan gaul sebati. Jangan sesekali masukkan isi ikan terus ke dalam kuah, nanti ikan itu akan berketul-ketul. Tuang ke dalam periuk kuah dan biarkan mendidih.
- Tambahkan gula dan garam secukup rasa. Kuah ini perlu ada rasa masam, manis dan pedas.
Untuk Menghidang:
Isikan betik ke dalam mangkuk dan letakkan hirisan timun di atasnya.
Boleh juga letakkan hirisan nanas bagi yang sukakan makan nanas.
Letakkan kuah atas bahan-bahan tadi dan rojak betik sedia untuk dimakan..
No comments:
Post a Comment